Lelystad – Naast de nieuwe Proeverij & Verwennerij pakt LelystART op zondag 16 september uit met de stripboekenmarkt ‘StripmART’. Ontmoet diverse striptekenaars, verover hun handtekening, leer zelf striptekenen of breidt je collectie uit.

Speciale gasten zijn Pieter Hogenbirk en Herman Roozen, de makers van de strip ‘De Ruyter’. Een speciaal plekje is gereserveerd in de FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad voor de heer Ollie B. Bommel. Vanwege de 100ste geboortedag van Maarten Toonder, geestelijk vader van de heer Bommel, kun je tijdens LelystART gratis de expositie ‘Een heer van stand in Ierland’ bewonderen.

De StripmART wordt georganiseerd in het verlengde van de jaarlijkse boekenmarkt tijdens LelystART. Uitgevers, winkeliers en particulieren bieden hun strips te koop aan voor de kleine en de grote beurs. Pieter Hogenbirk en Herman Roozen, makers van de strip ‘De Ruyter’, zijn als eregasten aanwezig en presenteren hun nieuwe boek.

‘De Ruyter’, een strip over onze nationale zeeheld, is de mascotte van de StripmART, aangezien het schip De Zeven Provinciën van Michiel de Ruyter momenteel wordt nagebouwd in Lelystad. Speciaal voor LelystART verschijnt een gelimiteerde editie van dit album, voorzien van een genummerde en door de auteur gesigneerde prent.

Uiteraard zijn er ook enkele striptekenaars aanwezig: Willy Lohmann (o.a. bekend door zijn strip ‘Kraaienhove’ in Het Parool), voormalig medewerker van de Toonder Studio’s; Maikel Verkoelen, aanstormend talent; Daniël van den Broeck (o.a. bekend van zijn strip ‘Turpin’ in Eppo), studiotekenaar van Jan, Jans en de kinderen; Fred de Heij, kunstenaar/striptekenaar uit Zaandam; Hallie Laa, cartoonist.

Tijdens de StripmART verschijnt er een speciale beurseditie van het debuutalbum ‘Something under the bed is dying’ van Maikel Verkoelen, in zeer beperkte oplage. De striptekenaars signeren in de stands van hun respectievelijke uitgevers. Verder is stripmaker Meinder Buynink uit Rutten aanwezig. Hij gaat alle bezoekers – jong en oud – workshops striptekenen geven.

In het kader van de StripmART presenteert Het Stripschap van zaterdag 8 september tot en met zaterdag 22 september een expositie van Ollie B. Bommel en Tom Poes in de FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad. Dit jaar is de 100ste geboortedag van auteur Maarten Toonder. Samenstellers van de expositie lieten zich inspireren door het Ierse landschap, waar Marten Toonder enorm van hield.

In zijn succesvolle boeken speelt dit landschap een belangrijke rol. Het Stripschap, het Nederlandse centrum van stripbelangstellenden, heeft met de combinatie van strip en fotografie een expositie samengesteld waar je je even in de wereld van Bommel waant.

Meer informatie op www.lelystart.nl
Scroll to top