HUIZEN – Door Michel van den Bergh.
„Als ik door de wimpers van mijn ogen kijk, dan zie ik de mensen al door de Krachtcentrale lopen en ruik ik de appelbomen”, droomt Peter Kos. Samen met collega-kunstenaar Pieter Hogenbirk kreeg hij vorige week de definitieve gunning voor de herontwikkeling van de Krachtcentrale. Niets lijkt de realisatie van een culturele broedplaats in het industriële gebouw aan de Havenstraat in Huizen nog in de weg.
Initiatiefnemers Kos en Hogenbirk gaan certificaten uitgeven
.
Met de financiën zit het volgens de initiatiefnemers wel goed. Hun huidige onderkomen, de Rookerij aan de Huizer Valkenaarstraat, staat in de verkoop. Met dat geld en de inzet van eigen middelen komen ze een heel eind om de totale investering van 1,3 tot 1,6 miljoen euro te kunnen dragen. De laatste vier ton willen ze binnenslepen door certificaten uit te geven. Voor duizend euro koop je straks een ’aandeel in de Krachtcentrale’.
Kos en Hogenbirk zijn er duidelijk over: zonder die vier ton komt de Krachtcentrale er ook. Het is de kers op de taart. Belangrijker vinden ze het dat de culturele broedplaats aan de Havenstraat wortelt in Huizen. Dat het iets wordt van iedereen. „We proberen daarom ook zoveel mogelijk zaken te doen met Huizer bedrijven. Ik ben er van overtuigd dat je zo een sterker bouwteam krijgt, dat iets voor elkaar over heeft”, aldus Kos.
Kunstwerk
De investeerders krijgen hun geld gegarandeerd binnen twintig jaar met rente terug. Kos: „En ieder jaar kopen we twintig certificaten af. Die krijgen dan direct al hun geld terug. De mensen die een certificaat kopen krijgen privileges. Denk aan elk jaar een gratis kunstwerk en korting bij uitgaven in de Krachtcentrale, ook bij de horeca.”
Kos en Hogenbirk staan te popelen om aan de slag te gaan. Verwacht wordt dat in augustus de omgevingsvergunning wordt afgegeven en de koopovereenkomst voor de grond en het gebouw kan worden getekend. „En dan kunnen we aan de slag. We hopen in november met de werkzaamheden te beginnen. Ik heb er echt heel veel zin in”, zegt Hogenbirk.
Onder handen
Het doel is om de vernieuwde Krachtcentrale te openen in september 2017.
Zo worden er in de toren van het industriële gebouw betonnen vloeren aangelegd die los van de wanden komen. De ramen aan de buitenzijde worden geconserveerd en teruggeplaatst. De buitengevel houdt dezelfde uitstraling, maar krijgt een nieuw jasje met een duurzaam geïsoleerde laag eronder. Er komt een nieuw dak en het plein ervoor wordt onder handen genomen.
Kos en Hogenbirk willen snel aan de slag, want het leegstaande gebouw trekt vandalen aan. Met de gemeente wordt gesproken over maatregelen om vernielingen tegen te gaan
Scroll to top